kategorija: 
Organizator: 
Zadarski filozofski krug
Lokacija: 
MMD
datum/vrijeme: 
Srijeda, Veljača 20, 2019 - 18:00 to 19:30
Rasprava o invalidnosti često je emocionalno nabijena. Kako je posao filozofa racionalna analiza, uz konceptualnu analizu, malo empirijskog istraživanja neće škoditi.
Naši umovi su narativni – bolje pamtimo priče od ogoljenih podataka, identitet gradimo kao priču o vlastitom životu, industrija zabave u središtu upravo ima – dobru priču. Uostalom, Polsterova utjecajna knjiga iz gestalt psihoterapije tvrdi već u naslovu: „Život svakog čovjeka vrijedan je romana“. Kakva je onda priča o iskustvu invalidnosti? Predložio sam koncept 'subherojskog narativa' kao modela razumijevanja atribucije narativa o nadvladavanju invaliditeta. Rezultati empirijske analize potvrđuju ispravnost pristupa i indikacija su za daljnje istraživanje u razumijevanju narativa OSI.
Zanimljivo je uočiti kako se te osobe s invaliditetom, koje se inače percipira kao osobe izvan gabarita normalnosti, ponovno stavlja izvan okvira očekivanog i 'normalnog' za osobu s invaliditetom i zatim se dvostruko odstupanje onda etiketira 'iznimnim' ili 'herojskim'. Na koji način se percipiraju narativi o osobama s invaliditetom, gdje dolazi do transformacije percepcije iz 'običnog' invalida u 'iznimnog', tema je ovog izlaganja.