Jesu li vam poznati gojtani? A ćupteti, saganlija, damen kapric ili lokše? Ako nisu, uputite se na gastronomsko putovanje zavičajnim muzejima Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u potrazi za regionalnom autentičnom tradicijskom kuhinjom – a vodiči će vam biti Gradski muzej Požega i njegova viša kustosica Maja Žebčević Matić. Kolegica Maja nije samo entuzijastična etnologinja, već i vrsna autorica tekstova koja – na običnom čitatelju pristupačan način – pojašnjava povijest kuhinje, ali i kulturne povijesti lokalnih zajednica od Pakraca i Požege preko Našica i Osijeka do Vukovara i Iloka. Svaki grad kao središte zajednice predstavljaju njegov muzej, djelatnici i domaći kazivači u ulozi kuhara koji na licu mjesta pripremaju lokalni recept iz drugog dijela knjige. Njezin su neizostavan dio i stare fotografije stvarnih Slavonaca u rasponu od početka 20. st do otprilike 1970-ih godina, kod kojih se ipak mora primijetiti i prikriveni lokalpatriotizam autorice: većina fotografija vezana je uz širu požeštinu.