Mitopeja

Organizator: 
ZaPis Zadar
Mediteranski sajam knjiga
Lokacija: 
MMD
datum/vrijeme: 
Petak, Svibanj 11, 2018 - 19:00 to 20:30
Predstavljanje izdavačke kuće Mitopeja.
Mitopeja je nova hrvatska nakladnička kuća, posvećena naslovima lijepe književnosti nadahnutima mitom. Vodi je iskusni zagrebački prevoditelj Vladimir Cvetković Sever, a jedinstvena je po tome što svaki naslov najprije objavljuje u ograničenoj nakladi od petsto individualno obrojčanih primjeraka za izravnu prodaju.
Dosad je izdala tri naslova – Nordijsku mitologiju Neila Gaimana (luksuzno izdanje rasprodano, redovno izdanje u pripremi), Pokopanog diva Kazua Ishigura i Medvjeda i Slavuja Katherine Arden. Svojim knjigama postavlja nove parametre pristupačnog luksuza što se dizajna i izrade tiče, dok je više kritičara uvrstilo Pokopanog diva među najbolje prijevode 2017. godine.
Posebnost Mitopeje je i u tome što se obvezuje na preuzimanje cjelokupnog opusa svojih književnika, pa to vrijedi i za u nas još neobjavljena djela Gaimana i Ishigura, baš kao i za ostatak trilogije Zimska noć Katherine Arden. U pripremi su i klasici poput Crvenog Orma Fransa G. Bengtssona (u prijevodu s izvornog švedskog – knjiga je u nas objavljena još 1957. kao Dugi brodovi, u prijevodu s engleskog prijevoda) i kapitalnog djela Kralj bivši i kralj budući T. H. Whitea, uz niz suvremenih djela.
 
U predstavljanju sudjeluje Vladimir Cvetković Sever, prevoditelj i izdavač.