Informacije o bibliobusu

Bibliobusi Gradske knjižnice Zadar

Kontakt:

Bibliobus 1: 098 230635, bus@gkzd.hr

Bibliobus 2: 099 308 0363, bus2@gkzd.hr

 

Što je bibliobus?

Bibliobus je pokretna knjižnica, djeluje kao ustrojbena jedinica narodne knjižnice i sastavni je dio knjižnične mreže Gradske knjižnice Zadar.

Čemu služi?

Bibliobus omogućuje korisnicima pristup znanju, informacijama i zabavi uporabom knjiga i drugih medija, u naseljima u kojima nema uvjeta za druge oblike djelovanja narodne knjižnice.

Kada se može koristiti bibliobusom?

Bibliobus dolazi u vaše mjesto svaka dva tjedna u isto vrijeme na isto mjesto. Moguća su manja odstupanja zbog nepredvidljivih okolnosti (stanje na cestama, loše vrijeme i sl.). Bibliobus ne vozi u vrijeme državnih blagdana i praznika.

Tko se može koristiti bibliobusom?

Bibliobusom se mogu koristiti svi članovi Gradske knjižnice Zadar. Članstvo se potvrđuje iskaznicom Gradske knjižnice Zadar. Godišnja članarina vrijedi od datuma upisa do istog datuma sljedeće godine. Iskaznica Knjižnice neprenosiva je.

Uvjeti i prednosti upisa u bibliobusu

Bibliobus ima zaseban fond knjižnične građe i za njega zasebna, fleksibilnija pravila posudbe (Pravila posudbe), upis i obnova upisa uvijek su 30,00 kn. Mogu se upisati osobe koje imaju prebivalište, boravište ili radno mjesto na području na kojem se nalaze stajališta bibliobusa.

Što se ne smije?

Pričekajte ako vidite da je u bibliobusu gužva. Ne unosite u bibliobus hranu i piće. U bibliobus ne smiju ući životinje, osim pasa vodiča slijepih. Kao i u svakoj knjižnici ograničena je upotreba mobilnih telefona: isključite zvono i ne pričajte glasno.

Što mogu naći u bibliobusu?

 • knjige
 • slikovnice
 • stripove
 • dnevne novine i časopise
 • enciklopedije
 • rječnike
 • leksikone
 • glazbene (samo bibliobus 1) i računalne CD-e i DVD-e
 • igračke i društvene igre
 • računala s pristupom internetu
 • fotokopirni stroj
 • zbirku igranih, dokumentarnih i crtanih DVD filmova
 • referentnu zbirku

Što spada u referentnu zbirku bibliobusa?

One enciklopedije, rječnici, leksikoni, priručnici i atlasi koji se ne posuđuju jer su predviđeni za korištenje isključivo u bibliobusu.

Povijest bibliobusa Gradske knjižnice Zadar

Gradska knjižnica Zadar raspolaže dvama bibliobusima. Bibliobus 1 kupljen je sredstvima projekta CARDS 2002 (dio sredstava dobiven je iz fondova EU-a) i po narudžbi u potpunosti izrađen prema važećim europskim i hrvatskim standardima. U promet ga je 3. 10. 2006. svečano pustio maestro Ljubo Stipišić – Delmata, kum Gradske knjižnice Zadar. Bibliobus 2 stigao je u Gradsku knjižnicu Zadar 29. 11. 2013. svečanom primopredajom kao donacija iz Njemačke. U realizaciji tog projekta pomogli su Evangelistička župa Merzhausen i Stadtbibliothek iz Freiburga, Jadrolinija d.d. Rijeka i Prirodoslovno-grafička škola Zadar čiji su profesori i učenici oslikali bibliobus. Pušten je u promet 12. 3. 2014. te je odmah proširio mrežu knjižničnih usluga i na četiri otoka do kojih je pristup moguć samo brodskim linijama.

Tehničke specifikacije, oprema, posada bibliobusa

Bibliobus 1: dužina 10,6 m, širina 2,5 m, visina 3,4 m. Masa praznog vozila 13,5 t, maksimalna dozvoljena nosivost 18 t. Godina proizvodnje 2006. Pokreće ga moćni 6-cilindarski dizelski motor od 310 KS (228 Kw). Opremljen je agregatom od 10 Kw, klimatizacijskim uređajem od 7 Kw, grijanjem od 30 Kw, kamerom za parkiranje na stražnjem dijelu vozila, pristupom internetu i multimedijskom opremom. Osobama s posebnim potrebama omogućen je ulazak u bibliobus pristupnom rampom na električni pogon. Posada se sastoji od jednog knjižničara i jednog pomoćnog knjižničara / vozača. Bibliobus 2: dužina 9,87 m, širina 2,5 m, visina 3,45 m. Godina je proizvodnje 1986. Pokreće ga dizelski motor od 213 KS (159 Kw). Opremljen je pristupom internetu i multimedijskom opremom. Nema pristupnu rampu za osobe s posebnim potrebama. Posada se sastoji od jednog knjižničara i jednog vozača.

Fond bibliobusa

Do 2014. godine fond bibliobusa 1 narastao je na oko 10000 jedinica knjižne građe, od čega se u bibliobusu 1 nalazi oko 4500 jedinica. Bibliobus 2 također raspolaže vlastitim fondom koji je 2014. iznosio oko 3000 jedinica knjižne građe. Popis građe bibliobusa Gradske knjižnice Zadar možete vidjeti ovdje

Broj stajališta i područje djelovanja

Bibliobus 1 pokriva većinu kopnenog dijela Zadarske županije te otok Vir. Prve godine (2006.) bibliobus je imao 24 stajališta u 21 mjestu. Zbog velikog interesa diljem županije tijekom godina taj se broj povećavao. U 2015. godini imao je 41 stajalište u 35 mjesta. Bibliobus 2 pokriva otočni i kopneni dio Zadarske županije (sveukupno 4 otoka). Ima 31 stajalište u 28 mjesta. Sveukupno je u 2015. godini obilazio 72 stajališta u 63 mjesta.

Najudaljenije stajalište?

Bibliobus 1: Donji Srb, 103 km. Bibliobus 2: Veli Rat na Dugom otoku.

Koliko kilometara proputuje bibliobus?

U dvotjednom ciklusu koji je potreban za obilazak svih stajališta, bibliobus 1 proputuje oko 1000 km. Podatci za bibliobus 2 još nisu dostupni jer je pušten u promet tek 12. 3. 2014.