Jadranka Kosor - Premijerka

Početna strana » Jadranka Kosor - Premijerka
Naslovnica

Premijerka je autobiografija nekadašnje političarke, predsjednice Vlade Republike Hrvatske Jadranke Kosor. Knjiga donosi pregled autoričina života, od ranog djetinjstva pa sve do prekida političke karijere. Štivo je čitko, događaji zanimljivo opisani, puni detalja i autoričinih osobnih dojmova koji čitatelja navode da se otisne u sljedeće poglavlje. Iako većina poglavlja u knjizi govori o situacijama i događajima iz političkog života, oni prenose autoričine osobne poglede, doživljaje i emocije te čitatelj ne mora biti politički potkovan da bi se saživio s napisanim i shvatio poruku priče.

Autorica u nizanju događaja ističe one koji su je se posebno dojmili i koji su joj jednako upečatljivi i živi i nakon mnogo godina – očevo vraćanje neotvorenih pisama, putovanje Vlakom slobode u Split, sudjelovanje u identifikaciji posmrtnih ostataka nestalih osoba iz Domovinskog rata u ulozi ministrice hrvatskih branitelja, večera s predsjednikom SAD-a Barackom Obamom u Pragu...

Vidljivo je autoričino preispitivanje pojedinih odluka kao i razočaranost u ljudske odnose i lažna prijateljstva. Očevo neprihvaćanje i nedostatak ljubavi nit je vodilja koja se proteže kroz cijelu autoričinu ispisanu životnu priču. Pojedine scene opisane su tako da se zaista može osjetiti težina koju ta bol nosi. Na čitatelju ostaje zaključiti je li autorica tu životnu nedaću doživljavala kao obeshrabrenje i opravdanje za vlastite neuspjehe ili kao snagu i motiv za ostvarenje životnih uspjeha.

Priredila: Matea Bakmaz (21. prosinca 2020.)

 

Priredio/la: