Rupi Kaur - Mlijeko i med

Početna strana » Rupi Kaur - Mlijeko i med
Naslovnica

U knjižnici se najčešće rezerviraju trenutačno najpopularniji naslovi, hitovi, prvijenci top-lista bestsellera, poput Genijalne prijateljice Ellene Ferrante, ali su i dalje vrlo tražene i knjige koje više nisu na popularnim listama najčitanijih, kao što je primjerice knjiga Žene koje trče s vukovima Clarisse Pinkol Estes.

 Na iznenađenje knjižničara, ali i oduševljenje, rezervirana je i jedna knjiga poezije,   Mlijeko i med autorice Rupi Kaur. Autorica je mlada žena (28 godina), Kanađanka indijskog porijekla čija poezija nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Svojim kratkim, jednostavnim  stihovima, koje neki svrstavaju u instagramsku poeziju, otkriva ranjivost i brutalnu iskrenost. Okupirana je  temama ranjivosti, ženstvenosti, raseljavanja, seksualnosti, zlostavljanja… bez previše metafora i stilskih figura. Atraktivnosti i modernosti izdanja knjige uvelike pridonose ilustracije same autorice.     

 Knjiga je podijeljena na četiri poglavlja: bol, ljubav, slom i lijek. Stihovi  diraju dušu, a emocije koje pobuđuju ne zaboravljaju se lako. Poetska čarolija provlači se cijelom knjigom  i kraj knjige dolazi prebrzo,  traži se još… Ne znam hoće li vas samo jedna pjesma „navući“ na Rupi, ali evo:

mlijeko i med

 

ljubav će doći

a kad ljubav dođe

ljubav će te zagrliti

ljubav će te pozvati imenom

i rastopit ćeš se

doduše ponekad

ljubav će te raniti

ali nikad namjerno

ljubav neće igrati igrice

jer ljubav zna

da je život bio već dovoljno okrutan.

 

Priredila: Antonijela Nekić (15. veljače 2021.)

 

Priredio/la: