Tjedan svjesnosti o disleksiji

Početna strana » Tjedan svjesnosti o disleksiji
Postanimo svjesni da ne čitaju svi na isti način i pomozimo disleksičarima prihvatiti svoju posebnost!
Dječji odjel priključio se obilježavanju Tjedna svjesnosti o disleksiji koji se obilježava od 5. do 11. listopada 2020. godine.  Kako bismo pružili podršku djeci s disleksijom i njihovim roditeljima, izložili smo priručnike o disleksiji i lektirnu građu laganu za čitanje. 
 
Disleksija nije bolest, nego skup teškoća koje se očituju u čitanju, pisanju, orijentaciji, razumijevanju teksta, fonološkoj obradi riječi itd. Ona nije bolest i ne liječi se, ali se prikladnom terapijom kod logopeda može znatno ublažiti. Disleksičari su drugačiji od drugih jer im mozak "čita" informacije na drugačiji način što ih čini iznimno posebnima.
 
Disleksija stvara naročito velike probleme u školovanju i učenici koji imaju disleksiju trebaju pomoć da bi prevladali teškoće i uspješno se školovali. Budući da je tek mali dio lektira prilagođen potrebama disleksičara, preporučamo čitanje e-knjiga s portala eLektire: https://lektire.skole.hr/naslovna/pristup-sadrzaju.  Knjige s portala mogu se čitati i kroz besplatnu Omoguru Reader mobilnu aplikaciju prilagođenu ponajprije onima s disleksijom i drugim teškoćama čitanja.  Za njih je oblikovano posebno OmoType pismo i niz drugih značajki za čitanje bez napora i s osmijehom. Uz Omoguru aplikaciju čitatelj knjige lako može prilagoditi sebi, svojim jedinstvenim potrebama i željama. Sve potrebne informacije mogu se pronaći na stranicama portala eLektire.