HNK Zadar, 4.XII.2015, 
 

Proslov na otvorenju izložbe 

Dobar dan, dobar dan svima, a posebno Josi Špralji, živoj legendi zadarske fotografije.
 
Prije svega, zahvaljujem dvjema Nenama koje su priredile ovako lijep događaj. Mislio sam kako će izložiti samo nekoliko fotografija, a one skockale cijelu izložbu.
 
Meni je potraga za negativima ovih fotografija otvorila Pandorinu kutija uspomena i emocija. Živo me podsjetila na šušur što je vladao u ovoj zgradi prije 40 godina i na već zaboravljenu tehnologiju fotografskog laboratorija i crno-bijelih fotografija. (Joso, ćutiš li miris fiksira?).
 
Mlađima možda sve ovo djeluje kao neki darkerski retro-stil, a meni se čini kakao danas, u totalnoj dominaciji kolor fotografije, crno-bijeli kontrast izvrsno pristaje jednostavnoj, konciznoj i strogoj crno-bijeloj formi Lorkine drame.
 
U svakom slućaju, silno sam obogaćen doživljajima i uspomenama iz tih dana. Sudjelovao sam u nastajanju nečega što ulazi u kulturnu memoriju Grada i formira njegov kreativni identiteta. Ove slike poprimaju patinu uspomena i svjedoka. Pokazuju, među ostalim, da kazalište nije statičan entitet već dinamičan proces.
 
Bilo bi lijepo kada bi ovakve izložbe postale kazališnom praksom. Galerija umjetnina čuva veći broj kazališnih negativa Ante Brkana, a u ovoj kući pohranjeni su negativi Jose špralje koji je od 1958. do 1961. godine snimio 30 predstava i 87 glumačkih portreta.
 
Hvala!
 
(Na slici: Joso Špralja i A.Seferović. Foto: Iva Perinčić)