U arhivu University of Keele, Department of Geography, Air Photo Librery, Keele (Velika Britanija) pronađena je 1983. godine 21 zračna fotografija Zadra iz 1943. i 1944. U ono doba bio je to istraživački podvig. Trebalo je znati ne samo da se fotografije nalaze u Keeleu već i nazive ratnih postrojba i datume napada.  
U međuvremenu je arhiv preseljen u Royal Commission on the Ancient & Historic Mouments of Scotland (RCAHMS) u Edinburgu, gdje je započela digitalizacija. Na adresi http://aerial.rcahms.gov.uk/ prvo su se, među ostalima, pojavile snimke dijela Eastern and Central Croatia, a sada i Adriatic Croatia. Paradoksalno, sretna je okolnost što su objavljene tek 22 fotografije, pa se već na prvi pogled vidi kako se Zadar "krije" pod nazivima kao što su Lukoran, Bokanjac, Stan Mrkić itd.
 
Sve fotografije, od kojih su za sada samo tri neposredno zadarske, snimio je RAF 13. travnja 1944. Zanimljivo je da su baš one prve digitalizirane zbog toga što su trebale BBC-ju za dokumentarnu seriju Operation Crossbow (otkriće i uništenje V1 i V2). Za razmatranje okolnosti u kojima je Zadar bombardiran, pak, ovo je još jedna potvrda kako su saveznici cijelo vrijeme rata vidjeli grad i njegovo područje kao na dlanu.
 
(27.veljače 2012)