Alena Mornštajnova - Hana

Početna strana » Alena Mornštajnova - Hana
Naslovnica

Hana (Hannah) je ime koje je zastupljeno kod mnogih naroda, a osobito je prisutno u europskom podneblju. U kršćanskoj i židovskoj tradiciji ime znači milost i povezuje se s  Božjom milošću. Češka spisateljica Alena Mornštajnova nazvala je roman o židovskoj obitelji u drugom svjetskom ratu Hana. Hana je njezina teta koja je jedan od glavnih likova ove romansirane, istinite priče. Prijevod  imena Hana, znakovit je  u shvaćanju romana. Je li Božja milost bila presudna za Hanino preživljavanje svih strahota nacizma i Trećeg Reicha, ili je to sfera nerazumijevanja Božjih puteva, jer preživljavanje nosi teret boli i sjećanja.

U novijoj svjetskoj književnosti nerijetko su književnici zaokupljeni temama iz Drugog svjetskog rata, a osobito progonom Židova. Violina iz Auschwitza, Zar je to čovjek, Dječak u prugastoj pidžami, Kradljivica knjiga, Trafikant… samo su neki od romana iz fonda Gradske knjižnice Zadar koji su često posuđivani i uvijek imaju svoju čitateljsku publiku.

O holokaustu i genocidu nad Židovima povijesni su podatci poznati, a  podatci o  broju žrtava uvijek iznova izazivaju  nevjericu i zgražanje. Čitanjem književnog  djela koje razotkriva sudbine triju generacija židovske obitelji iz češkog grada Valašske Meziriči, pored zgražanja i nevjerice preplavljuju vas tuga i identifikacija s likovima. Hana je  lijepa mlada djevojka koja je u svojim dvadesetima preživjela koncentracijski logor i vratila se kući sijede kose, bez zubi, pothranjena i bolesna. To su fizičke boli, a što je s dušom? Kako se sudbina poigrala i povezala Hanu i njezinu nećakinju Miru s čovjekom koji ju je ostavio zbog njezinog podrijetla. Kako su princes-krafne odredile sudbinu građanske, češke obitelji Heler?

Čita se bez maramica, ali s velikom dozom bespomoćnosti i empatije!

Priredila: Antonijela Nekić (27. svibnja.2020.)

 

Priredio/la: