U2 - Zooropa

Naslovnica

"Zooropa" je sve ono što U2 odavno nisu; umjetnička suprotnost igranju na sigurno i njihov posljednji rizik vrijedan prvoligaškog rock statusa. Riječ je o eksperimentalno industrijskom srodniku epohalnom "Achtung Baby!", nadahnutom koliko berlinskom trilogijom kameleona Bowieja, toliko i pionirima elektronske glazbe, kao i uvijek prisutnim "Sgt. Pepperom" mitskog četveroglavog čudovišta iz Liverpoola.

The Rolling Stones - Tattoo You

Naslovnica

Premda skrojen od ostataka, veličanstveni Tattoo You ni jednom svojom skladbom ne ostavlja dojam usputnog albuma. Štoviše, obično ga se smatra posljednim albumom dostojnim reputacije najvećeg rock benda u povijesti. Podijeljen je na dinamičnu i čvrstu rock & roll stranu i na onu fluidnu, na trenutke pomalo uspavljivu baladnu.

The Eagles - Desperado

Naslovnica

Nakon uspješne suradnje na epohalnome debi albumu Eaglesa, nadahnuti Glenn Frey poželio je opet legendarnoga Glyna Johnsa za producenta. Ovoga je puta ambicija benda bila umjetničke naravi - skrojiti punokrvni konceptualni album utemeljen na temama američkog Divljega zapada. Prije suradnje s Eaglesima, Johns se proslavio snimajući albume Rolling Stonesa, Whoa i Led Zeppelina.

Warner Herzog - Aguirre, wrath of God

Naslovnica

Nadahnuti se redatelj Herzog s filmskom ekipom drznuo otputovati u samo srce peruanske prašume, gdje su nadomak Sizifove agonije skrojili dolično surovi ep o neumoljivoj sudbini ljudske gluposti. Nepobjediva je Amazona razgolitila ljudsku bijedu tijekom bjesomučne potrage španjolskih konkvistadora za El Doradom – legendarnim gradom od zlata. Jedinstveni Klaus Kinski poigrao se opakoga Boga u ulozi konkvistadora kojeg je opsjela vlastita bahata ludost, osnažena hipnotičkom glazbom Krautrock banda imena Popul Vuh.

Priredio: Branimir Čakić (6. rujna 2023.)

Federico Fellini - Amarcord

Naslovnica

Sjećanja s ruba djetinjstva bila su neumoljiva upravljajući Fellinija prema vlastitoj izmaštanoj prošlosti. Mozaik živopisnih mediteranskih motiva i likova posložio je po autorskom navođenju i uz golemi doprinos svih uključenih umjetničkih srodnika, s posebnim naglaskom na evergreensku lepršavu temu sudbinski nadahnutog Nina Rote. Smiono dopustiti scenama nadiranje ne ograničavajući njihov protok i potom od svega skrojiti kompaktnu cjelinu s vlastitim identitetom odlika je velikih umjetnika i jednako velikih zanatlija. Rezultat je jedan od najomiljenijih europskih filmova svih vremena.

Stranice