Studijska čitaonica

Početna strana » Studijska čitaonica

Kontakt: 023 301-124

Informatori: Vera Vitori, Helena Novak Penga

Uvjeti rada u Studijskoj čitaonici: 

 • usluge možete koristiti uz predočenje članske iskaznice
 • 30 korisničkih mjesta, 4 računala
 • knjige i časopisi se ne posuđuju
   

Usluge:  

 • korištenje građe u prostoru Čitaonice
 • informacijsko-referalne usluge (pomoć pri izradi domaćih zadaća, referata, seminara i diplomskih radova; nudimo informacijske izvore o određenoj temi) 
 • rad na računalima, mogućnost predbilježbe dan ranije (pretraživanje interneta za potrebe učenja, posla i sl., pretraživanje knjižničnog kataloga, rad u Microsoft Wordu, Excelu, ispis (print) u formatu A4 (monokromatski, tj. "crno bijeli"), pohrana na USB medije
 • međuknjižnična posudba
   

Fond Studijske čitaonice čine tri zbirke:

 • referentna (enciklopedije, rječnici, leksikoni, atlasi)
 • opća (različita područja ljudskog znanja)
 • zavičajna (literatura o Zadru, Županiji i Zadranima, literatura objavljena u Zadru do 1945. godine, knjige koje su napisali Zadrani rođenjem ili s dužim/kraćim boravkom). 

 

Nekoliko korisnih poveznica:

 

Preporuke iz fonda Studijske čitaonice:

Naslovnica

Kao jednu od najvećih zadarskih, pa i dalmatinskih izdavačkih uspješnica u 2019. g. predstavljamo knjigu iz naše Zavičajne zbirke, Mediteranski armerun autora B.

Oris, ugledni hrvatski dvomjesečni časopis za arhitekturu i kulturu življenja, od 2017. g. izdaje i posebna izdanja (dodatke redovnim brojevima časopisa) pod nazivom Oris +, čiji tematski brojevi predstavljaju vrijedne hrvatske arhitektonske projekte. Časopis Oris usmjeren je i prema inozemnoj stručnoj javnosti te je u potpunosti dvojezičan: usporedo s hrvatskim tekstom teče i engleski prijevod. Takvo je i jedno od dva posebna izdanja iz 2018.

Poznati sportski novinar Drago Marić obogatio je zadarsku publicistiku knjigama na temu povijesti sporta i sportaša Zadra (nogomet, košarka, biciklizam, atletika, plivanje, veslanje, odbojka, rukomet, jedrenje), a u razdoblju od 2016. od 2018. godine objavio je niz od pet naslova posvećenih Zadru i njegovim stanovnicima: Priče podsjetniceZadar nekad i sadZadarsko iverjeZadrom kroz vrijemeOd Punte Bajlo do Puntamike.

Zadar i njegova povijesna jezgra doživjeli su barbarskim savezničkim bombardiranjem 1944. g. sudbinu Dresdena. Obilježen stigmom fašističkog grada, više od desetljeća životario je pod ruševinama te je sve do zalaganja M. Krleže bio zaobilažen po pitanju državnog financiranja obnove i zaštite kulturnih spomenika. Probijajući povijesnu šutnju koju prati ova do sada neistražena tema, Državni arhiv u Zadru je 2017. g.

Poznati akademik, arhitekt i urbanist Andrija Mutnjaković napisao je izuzetno opsežnu, te bogato ilustriranu monografiju u izdanju nakladnika specijaliziranog za likovne umjetnosti – Art studia Azinović.  Monografija od gotovo tristotinjak stranica, usporedno pisana na hrvatskom i engleskom jeziku, donosi autorovo višegodišnje istraživanje hrvatskih umjetnika u promišljanju ideje grada.

Stranice