Angie Thomas - Taj hejt u glavi

Početna strana » Angie Thomas - Taj hejt u glavi

Vjerojatno prvo što ćete primijetiti na ovoj knjizi jest neobičan naslov. Istina, bilo je puno komentara na račun prijevoda ovog naslova, ali sve sjedne na svoje mjesto kada započnete s čitanjem.

U središtu priče je 16-godišnja Starr Carter. Starr je crnkinja i živi u getu, gdje nasilje i opasnost vrebaju iza svakog ugla, a stopa smrtnosti je vrlo visoka. Usprkos tome, Starr je sebi stvorila svoj mali siguran svijet. Njezina braća i ona pohađaju skupu privatnu školu u koju uglavnom idu bijelci i nakon koje je čeka svijetla budućnost. Starr ima dečka bijelca, prijatelje, obitelj i sve što joj je potrebno za sretan život, što mnogi u njezinom kvartu mogu samo sanjati. Iako uspješno balansira između ta dva različita svijeta, Starr je svjesna da je teško pobjeći od problema geta i nasilja kad si stalno okružen njime. Ta dva njezina svijeta doći će u sukob jedne večeri, kada po povratku s tuluma, u rutinskoj policijskoj kontroli od strane bijelog policajca bude ubijen njen prijatelj iz djetinjstva.

Knjigu inspiriranu stihovima američkog repera Tupaca i pokretom Black Lives Matter koji se bori protiv policijske brutalnosti nad crnačkim stanovništvom, napisala je žena koja i sama odrasla okružena nasiljem. Roman se može pohvaliti brojnim nagradama među kojima i onom  za najbolji debitantski roman za 2018. godinu od strane popularne društvene mreže za knjigoljupce – Goodreadsa. Ovo nije samo još jedna priča o borbi mlade djevojke za pravdu nego je ujedno kritika društvu i sustavu u kojemu još uvijek vlada rasna nejednakost, sustavu koji potiče nasilje i ne radi ništa da bi se ono spriječilo. Ovo je priča o mržnji i svim onim sitnim djelićima od koji se sastoji, ali i njezinim posljedicama. Iako je roman primarno namijenjen mlađim generacijama, u njemu će se pronaći i oni nešto stariji koji su se već mnogo puta susretali s mržnjom, ali u sebi još nose brojne predrasude.

Priredio: Antonio Milanović (27. ožujka 2020.)