BLURAY - Joker (2019.)

Početna strana » BLURAY - Joker (2019.)

Godine 2020. dobitnik dvaju Oskara: za najbolju glavnu mušku ulogu glavnom glumcu Joaquinu Phoenixu za ulogu Arthura Flecka (Joker) i za originalnu glazbu čelistkinji Islanđanki Hildur Guðnadóttir.

Je li Joaquin Phoenix možda najbolji Joker do sada?
Nevjerojatno nas je uvjerio svojom posvećenošću i interpretacijom da gluma zapravo nije gluma iako smo svjesni da jest. Uspio je to na pedantan, perfektan, studiozan način, možda kao malo tko u povijesti kinematografije. Uglavnom, glumačko remek-djelo.  Ipak postavljamo pitanje, je li neponovljivi Joaquin nadvisio i Jokerovo utjelovljenje Heatha Ledgera iz Viteza tame (2008.)? Odluku prepuštamo vama.     

Todd Phillips (poznat kao redatelj kultnog serijal-komedije Mamurluk) besprijekorno je režirao ovaj kriminalistički dramatski triler.  Ponovimo, apsolutno besprijekorna režija u kojoj je Phillips uspio fantastično iskombinirati svoj mračni i realistični pristup sa stripovskom atmosferom. Sve pohvale impresivnom scenariju koji su zajedno napisali Todd Phillips i Scott Silver. Odlično razrađena priča, napeta, zanimljiva, izvanredno strukturirana, pogađa u bit. Kompleksna, mračna karakterna studija, dubinski korak po korak prati psihičko stanje, mentalni kaos  i krahiranje psihe jednog potpunog anonimca, posrnulog komičara  Arthura Flecka koji se kao klaun u lutanjima Gothamom sukobljava s raznim nasilnicima. Felck se prepušta ludilu i postupno se pretvara u zločinačkog masterminda poznatog kao Joker. Njegov mentalni kaos reflektira se na eskalaciju društvenog kaosa Gothama.
Što reći? Tehnička izvanredna razina filma, izvanredna kostimografija, šminka, scenografija, kadrovi, glazba...
Glumačka postava: Joaquin Phoenix (Arthur Fleck / Joker), Robert De Niro (Murray Franklin), Zazie Beetz (Sophie Dumond), Frances Conroy (Penny Fleck), Brett Cullen (Thomas Wayne).

 

Priredio: Milko Belevski (11. veljače 2020.)