Carlos Trillo & Enrique Breccia - Alvar Mayor

Početna strana » Carlos Trillo & Enrique Breccia - Alvar Mayor
Naslovnica

Za ljubitelje južnoameričkoga magičnog realizma, čiji je najpoznatiji predstavnik književnik Gabriel García Márquez, i za ljubitelje stripa s kvalitetnim i detaljnim crtežom Alvar Mayor mogao bi biti prava poslastica jer sjedinjuje oboje. Autori stripa, scenarist Carlos Trillo i crtač Enrique Breccia, obojica Argentinci, strip su stvarali u epizodama od 1976. do 1983. godine. Cijeli serijal objedinjen je sada u jednom velikom stripu od gotovo 700 stranica.

Alvar Mayor je pustolov, vodič i plaćenik. Majka mu je bila iz naroda Inka, a otac jedan od konkvistadora čuvenog Francisca Pizarra, osvajača koji je srušio carstvo Inka. Njegova lutanja vode ga diljem Latinske Amerike u 16. stoljeću, od pitoresknih utvrđenih gradića i luka europskih doseljenika, preko negostoljubivih prašuma i planina do izgubljenih gradova i hramova nestajućih pretkolumbovskih civilizacija.

Alvar susreće avanturiste, kolonizatore, opsesivne tragače za blagom, pirate i razbojnike, očajne ljubavnike i žene zavodnice, ogorčene Indijance, svećenike misionare, vračeve, šamane, proroke, razne obične ljude koji sagorijevaju u svojoj pohlepi za bogatstvom, gladi za moći, gladi za ljubavlju i strahu od smrti i prolaznosti. Za razliku od većine njih on ne traga za materijalnim bogatstvom, već za nekom dubljom istinom i zato često ostaje sâm u svojim lutanjima. Nastoji raditi dobra djela, ali u tome surovom svijetu u kojem mnogi žude za slavom, moći i zlatom ili osvetom teško je ponekad razlučiti tko je dobar, a tko loš, tko je prijatelj, a tko neprijatelj, pa i Alvar Mayor ponekad radi kobne greške.

Stjecanjem raznoraznih iskustava i Alvar Mayor sazrijeva i stari, otkriva istinu o sebi i svom porijeklu. Iako su kronološki povezane, gotovo je svaka epizoda priča za sebe u kojoj se često isprepliću realnost i natprirodno, bizarno i apsurdno, san i stvarnost, prisebnost i ludost. Zato je crtež ponekad na rubu bajkovite groteske koja simbolizira iracionalne emocije i upravo njime te priče upečatljivo odašilju svoju poruku čitatelju.

Priredio: Marko Klaić (18. prosinca 2018.)

 

Priredio/la: