Postoje knjige koje nam se „uvuku“ pod kožu i o kojima razmišljamo dugo nakon što pročitamo posljednju stranicu.
Jedna od takvih knjiga zasigurno je roman prvijenac Ribari nigerijskog profesora književnosti Chigozie Obiome.  Roman je ušao u finale nagrade Man Booker 2015. god., a Obioma je tako postao najmlađi autor koji je ikad stigao nadomak te nagrade.
Radnja romana odvija se sredinom 90-ih god. 20. st. u nigerijskom gradiću Akureu, u kojem devetogodišnji Benjamin uživa u bezbrižnom djetinjstvu odrastajući uz tri starija i jednog mlađeg brata, malenu sestru, majku i autoritativna oca. Kada se otac zbog posla odseli u drugi grad, četvorica braće iskorištavaju majčinu odsutnost i blagost te kradomice odlaze pecati na obližnju zloglasnu rijeku. Bezbrižnu igru i nestašluke dječaka prekida proročanstvo mjesnog čudaka Abulua. To proročanstvo pokreće tragičan slijed događanja, a sam roman prestaje biti samo još jedna lijepa priča o odrastanju.
Autor vrlo realistično opisuje osjećaje, atmosferu i odnose u obitelji u trenutcima kada se ona raspada na komadiće. Isto tako pokazuje nam kako zajedništvo obitelji i ljubav pomažu da se teška vremena prebrode te da i nakon velikih obiteljskih tragedija ipak dođu bolja vremena.
Unatoč teškoj temi ovo je lijepo napisana priča o obitelji, ljubavi i bratskoj solidarnosti koja ne ostavlja gorak okus nakon čitanja.