Crna rupa najznačajnije je djelo američkog autora Charlesa Burnsa. Riječ je o grafičkom romanu čija je radnja smještena 70-ih godina prošlog stoljeća u predgrađe Seattlea, a prati skupinu američkih teenagera među kojima se širi spolno prenosiva bolest. Posljedice su kobne iako ne smrtonosne. Bolest se naime manifestira kao nakaznost, a mladi ljudi preobražavaju se u groteskne i bizarne ličnosti. Ozdravljenju nema mjesta i jednom kad dođe do infekcije to je zapravo to. Povratka nema.

Ovakav zaplet klasična je zapravo trash horror priča, međutim Charles Burns ipak je kompetentan autor da kroz svoj pisani (i vizualni) izričaj publici prenese nekakvo određeno znanje. Laički rečeno – čovjek zna što piše. Tumačenju ovog djela tako nema kraja. A izvrsno bi bilo vidjeti i raspravu potaknutu Crnom rupom. Postoji li u svijetu o kojemu Burns priča uopće odrasla populacija i obećavajuće izlječenje? Imaju li te mlade osobe ikakvo uporište u uzrastima koji su stariji od njih i u svijetu kojega dijele? Ili pak sve ostaje na tim zaraženim grotesknim likovima čija se budućnost nazire u bespomoćnom otuđenju, kako od drugih, tako od sebe samih.

Ističemo kako se Crna rupa već godinama bezuspješno pokušava ekranizirati. Možda i bolje. Jer i u ovakvom obliku funkcionira zaista impresivno.