David Mitchell - Tisuću jeseni Jacoba de Zoeta

Početna strana » David Mitchell - Tisuću jeseni Jacoba de Zoeta
Naslovnica

David Mitchell ponovno je uspio! Nakon planetarno poznatog Atlasa oblaka i autobiografske Livade Crnog labuda, povijesni roman Davida Mitchella Tisuću jeseni Jacoba de Zoeta doima se kao da je djelo nekog drugog autora. Smješten u 1799. g., u Dejimu, trgovački punkt na ulazu u Japan koji je kroz djelatnost nizozemske Istočnoindijske kompanije gotovo dvjesto godina bio spona između Japana i ostatka svijeta, roman majstorski tka priču o Jacobu de Zoetu. On je mladi činovnik tada već propadajuće Istočnoindijske kompanije koji dolazi iz Nizozemske iz pragmatičnih razloga: da bi se oženio zaručnicom Annom, mora u Dejimi tijekom pet godina zaraditi dovoljno novca. Jacob u Dejimi susreće nekolicinu živopisnih stranaca iz različitih zemalja. Jedan od njih, dr. Marinus, podučava medicini mladu japansku primalju Orito Aibagawa i… tako započinje na prvi pogled tipična  ljubavna priča koja će se odvijati na sve samo ne tipičan način.

No, ta je priča tek djelić bogatog, kompleksnog Mitchellovog kozmosa. Ovdje bi bilo nemoguće opisivati radnju - previše je slojevita i neobična, s velikim brojem likova i s mnogo unutarnjih i vanjskih procesa. Treba se upustiti u čitanje ovog uzbudljivog epskog romana. Neka vas ne prestraši njegova veličina (520 stranica!): isplati se svaka minuta provedena uz knjigu.

Mitchellovo umijeće pripovijedanja uistinu je nenadmašno. Profinjenost pristupa glazbi (stvarne Scarlattijeve sonate za klavičembalo u Tisuću jeseni, spomenimo i imaginaran Frobisherov sekstet Atlas oblaka u Atlasu oblaka i Koštanim satovima!), fascinantno ocrtavanje sumornog ozračja distancirane kulture Japana s prijelaza iz 18. u 19. stoljeće, minucioznost psiholoških sjenčanja likova itd.itd.: u moru  danas popularne beletristike na tematiku Dalekog istoka koja često govori o srazu dviju kultura, ova se knjiga visoko izdvaja kao monumentalan budući književni klasik.

Preporuka potencijalnom čitatelju:Tisuću jeseni Jacoba de Zoeta najbolje je čitati prije  idućeg Mitchellovog romana, Koštanih satova. Nećemo otkrivati zašto. Preporučujemo samo da tijekom čitanja Tisuću jeseni obratite pozornost na lik dr. Marinusa koji je u ovom djelu važna, no ipak samo sekundarna ličnost. U Koštanim satovima otkrivamo tko je on!

Priredila: Helena Novak Penga (21. veljače 2017.)

Priredio/la: