Odabrali smo za vas jedan naslov iz japanske književnosti. Jeste li znali da je japanska književnost izuzetno važna za svjetsku književnost? Naime, u Japanu je napisan prvi roman. U 11. stoljeću autorica Murasaki Shikibu napisala je Pripovijest o Genjiju, monumentalno klasično djelo koje se općenito smatra prvim romanom u svjetskoj književnosti.

Danas najzvučnije ime japanske književnosti svakako je Haruki Murakami. Autor je brojnih uspješnica kao što su Norveška šuma, Kad padne mrak, Nakon potresa, Lov na divlju ovcu… Ako ste uživali u nekim njegovim prijašnjim naslovima, zasigurno će vam se svidjeti trilogija 1Q84!

Sam naslov romana igra je riječi koja se referira na Orwellovu 1984., jer se glas Q, kao i brojka 9, u japanskome izgovara kju. Ispripovijedan  je u trećem licu i organiziran u poglavlja koja naizmjence prate dva na početku nepovezana protagonista – instruktoricu fitnesa Aomame te učitelja matematike s književnim ambicijama Tenga. Roman započinje u godini 1984., a  potom se  radnja premješta  u „paralelnu stvarnost“ godine 1Q84.

Usamljeni i nesretni likovi, hladnih i površinskih odnosa, opiru se poteškoćama pokušavajući pronaći put jedno prema drugome. Hoće li u tome i uspjeti?

Kako vam ne bismo pokvarili užitak u čitanju, nećemo vam otkrivati previše. Sve što morate znati je da je Murakami stvorio ne jedan, već čak dva svijeta u kojima je moguće sve.