kategorija: 
Organizator: 
Gradska knjižnica Zadar
Lokacija: 
Ogranak Grad
datum/vrijeme: 
Četvrtak, Travanj 28, 2022 - 19:00 to 20:30

Kao dio programa otvorenja II Palače, u goste nam stiže najčitaniji hrvatski književni par – Julijana Matanović i Pavao Pavličić. Suvremeni su to hrvatski književnici, znanstvenici, kritičari, autori brojnih naslova i dobitnici velikog broja književnih nagrada. Čut ćemo zanimljivosti o njihovom bogatom opusu kao i razmišljanja o hrvatskoj književnosti iz razdoblja 1970-ih i 1980-ih godina. Ugodni razgovor o književnosti vodit će se u prostoru Ogranka Grad GKZD.

Julijana Matanović suvremena je hrvatska spisateljica, književna kritičarka i znanstvenica te sveučilišna profesorica u miru. Autorica je više romana, eseja, zbirki pripovijedaka, a svakako valja istaknuti i njezin čitani blog „Zašto sam Vam lagala?“ na kojem redovito objavljuje književne tekstove. Pokrenula je Umjetničku organizaciju „Lađa od vode“ kojom djeluje u književnom području umjetničkog stvaralaštva. Neki od njezinih objavljenih naslova su: „Zašto sam vam lagala“, „Kao da smo otac i kći“, „Bilješka o piscu“ te „I na početku i na kraju bijaše kava“. Dobitnica je brojnih književnih i ostalih nagrada.

Pavao Pavličić suvremeni je hrvatski pisac, hrvatski akademik, književni znanstvenik, prevoditelj i scenarist, istaknut po pisanju kriminalističkih romana za djecu i odrasle. Objavio je preko 100 knjiga što ga čini jednim od najproduktivnijih i najčitanijih hrvatskih pisaca svih vremena. Brojni naslovi dio su školske lektire: „Večernji akt“, „Koraljna vrata“, „Dobri duh Zagreba“ i „Trojica u Trnju“. Poznati su njegovi kriminalistički i fantastični trileri, a u kroz njegov rad isprepliću se književni i znanstveni interesi.