kategorija: 
Organizator: 
Sveučilište Sjever
Lokacija: 
Gradska knjižnica Zadar
datum/vrijeme: 
Utorak, Lipanj 1, 2021 - 08:00 to Subota, Lipanj 19, 2021 - 13:00

Šesta Kultura u fokusu, predstavlja razdoblje mučne 2020 godine, obilježeno pandemijom korona virusa i snažnih potresa koji su uzdrmali sjeverni dio Hrvatske, a pandemijske mjere i prilike još traju i u 2021 godini.

Cilj ovog projekta je istraživanje percepcije kulturne baštine i povijesnih okolnosti uzrokovanih korona krizom te ujedno promocija duhovnih vrijednosti, kulturnih ostvarenja i umjetničke prakse nastalih i fotografski zabilježenih kroz 2020-u godinu i sve do 30.travnja 2021. 

Svrha kulture je odgovor na izazove i napetosti koje se nužno nameću ljudskom opstanku i djelovanju. Nastojanja da se nadvladaju teškoće koje se isprječuju ljudskom životu i ostvarenju naših planova i ciljeva gradivni su elementi kulture: smislonosan sastav i vrijednostan sklop vezan za živu duševnost ljudsku, koji se nagomilan u duhovnim objektivitetima, odnosno dobrima ustrajno ostvaruje, ali se nikad i ne da smatrati konačno završenim. kako ističe filozof Vuk Pavlović.

Teme ovogodišnjeg natječaja natječaja su tradicionalno predviđene našim kategorijama, ali dodatnu pozornost autori mogu istraživati u indirektnim vezama i posljedicama korone na kulturna ostvarenja za ovo razdoblje.

  • Portret umjetnika
  • Nepokretna kulturna baština / spomenici i arhitektura
  • Kazališne, filmske i plesne umjetnosti
  • Koncertna fotografija/ glazbene manifestacije
  • Galerijske i muzeološke izložbe i performansi
  • Umjetnički koncept/ projekt- serija fotografija (od 6 do 12 fotografija)