Niccolo Ammaniti: Nek zabava počne

Početna strana » Niccolo Ammaniti: Nek zabava počne

Niccolo Ammaniti pripadnik je mlađe generacije talijanskih pisaca, tzv. kanibalističke grupe, koja je dobila ime prema zbirci priča koju su napisali. Nek zabava počne roman je u kojem je napravio mali odmak od svojih prijašnjih radova, s manje tuge a više smijeha, no, ipak da ostane vjeran sebi, crnohumornog.

Radnja romana vrti se oko dvojice glavnih likova: Mantosa, vođe sotonističke grupice Zvijeri Abadonove, te Fabrizia Cibe, precijenjenog pisca čija je taština njegova glavna karakterna crta. Obojica idu na društveni događaj godine, zabavu kojom ekscentrični bogataš proslavlja useljenje u svoju vilu kojom je privatizirao najveći park u Rimu, pretvorivši ga u neku jadnu repliku afričke divljine. Neću Vam otkriti razlog zbog kojeg se jedan oronuli sredovječni muškarac u krizi srednjih godina, potpuni anonimus koji se igra sotonista, i jedan tašti precijenjeni pisac odlučuju pojaviti na toj zabavi, niti kako je tako nešto uopće moguće.

Ammaniti je ovom knjigom jasno istaknuo sve što je krivo s našim društvom, sve paradokse i nelogičnosti koje trpimo i s kojima živimo iz tko zna kojih razloga, na način da je jedino što možemo smijati se. Danas je 10. siječnja, svjetski dan smijeha. Uzmite ovu knjigu, ona je za ovaj dan.