Pavao Pavličić - Pohvala starosti

Početna strana » Pavao Pavličić - Pohvala starosti
Naslovnica

Kako se starost može pohvaliti? Ima li tu nešto za pohvalu?

Odgovor nam nudi Pavao Pavličić u knjizi Pohvala starosti,  u nizu eseja u kojima na duhovit način progovara o trećoj životnoj dobi.  Kako je i sam autor u toj životnoj dobi, tako  većina zabilježenoga predstavlja njegovo vlastito iskustvo i promišljanja.

Življenje u toj dobi daje mu pravo na ironiju i humor, ali i svjedočanstvo o mudrosti prihvaćanja svega što godine nose, ne „veselje“ , ali svakako suživot s tegobama starosti.

Filozofski i humoristično određuje kada starost nastaje, ističe razne trenutke koji bi trebali predstavljati početak starosti te sve zaokružuje dosjetkom: Starost počinje onog časa kad se čovjek počne pitati kad počinje starost.

Uspoređuje nas i druge europske stanovnike (osobito protestante) u odnosu na starost. Hrvati misle kako se starost neće dogoditi jer o njoj ne razmišljaju. Štoviše, to je neki oblik praznovjerja – mišljenje da se starost neće dogoditi ako je ne spominjemo, da će nas preskočiti. S druge strane, stanovnik Zapadne Europe stavio je starost u kategoriju prirodne sile i trijezno uzima tu činjenicu te se  priprema za nju.

Pavličić ističe kako stari ljudi vole samo dobre vijesti i to potkrjepljuje pričom o bogatašu (najvjerojatnije Rockefelleru) kojem su suradnici u njegovoj poznoj dobi svaki dan samo za njega tiskali jedan primjerak novina u kojem su bile isključivo dobre vijesti. Nije to bilo na njegovo traženje, već procjena njegovih najbližih suradnika o tome kako će dobre vijesti na njega djelovati blagotvorno.  

Zanimljivo je da je autor u fokus stavio starije muškarce, štoviše žene se uopće ne spominju, a u epilogu je dao i objašnjenje zašto je tomu tako. Jedan je od razloga:

Ja jednostavno ne bih znao o čemu treba pisati u vezi s ženskom starošću. Nisam, naime prošao kroz klimakterij (ili barem nisam kroz ženski), nikad nisam imao valunge što nadiru baš onda kad je najnezgodnije, nisam se borio protiv prekomjerne težine koja dolazi od čaše vode i od pogleda u izlog slastičarnice, nisam došao u iskušenje da posegnem za liftingom ili botoksom. A Ako to nisam imao, a o čemu onda da pišem?

Ovo je knjiga o starosti muškaraca, napisana za žene (jer su one veći čitatelji od muškaraca), a mladi će pronaći pregršt životnih mudrosti (za koje u svojoj mladoj dobi misle da su im nepotrebne, ali su u zabludi, naravno).

Priredila: Antonijela Nekić (22. veljače 2019.)

 

Priredio/la: