Portret pisca - Haruki Murakami

Početna strana » Portret pisca - Haruki Murakami

Haruki Murakami (12.1.1949) japanski je pisac i jedan od najpopularnijih i najtalentiranijih  autora današnjice. Dobitnik je mnogobrojnih međunarodnih književnih nagrada, a razna njegova djela su ekranizirana ili pretvorena u predstave.

Murakamievi roditelji su oboje predavali japansku književnost, no on se od malena više zanimao za zapadnjačku kulturu, kako književnost tako i glazbu, pa se u njegovim djelima snažno osjeća taj utjecaj zapada koji ga i danas stilski izdvaja od ostalih suvremenih japanskih autora. Teme njegovih knjiga su samoća, otuđenost, gubitak, ljudski odnosi, često s nadrealnim elementima koji se protežu kroz cijelu priču. Prije nego je počeo pisati Murakami je bio vlasnik jazz kluba, a izrazito jak utjecaj koji glazba ima na njega vidljiv je već i po naslovima njegovih knjiga; njegov najpopularniji roman, Norveška šuma, koji ga je i učinio međunarodnom zvijezdom je nazvan prema pjesmi The Beatlesa, zatim Pleši pleši pleši prema pjesmi grupe The Dells, ili Južno od granice, zapadno od sunca, prema pjesmi Nat King Colea. Osim romana Murakami piše i kratke priče, poput zbirke Nakon potresa, koju je napisao u spomen potresa u Kobeu 1995. godine a koja je posebna jer po mnogočemu predstavlja odmak i promjenu u odnosu na njegove ranije radove (priče ispričane u trećem licu, s vrlo malo nadrealnog).

Čitajući djela Haruki Murakamia ono što prvo upada u oči je nevjerojatan talent i prirodnost kojom slaže rečenice i priča priču. Upravo ta sposobnost da složene teme i likove učini savršeno jasnima i približi ih svima savršeno nadopunjuje njegovu neupitnu originalnost stvorenu tom mješavinom istoka i zapada, i osigurava mu istaknuto mjesto među današnjim svjetskim književnicima.