Preporuka iz Poljske

Početna strana » Preporuka iz Poljske

Barbara i Kaja, dvije poljske studentice na razmjeni u Gradskoj knjižnici Zadar, za vas preporučuju još dva naslova iz Poljske književnosti: Tango, autora Slavomira Mražeka, i Bakakaj, autora Witolda Gombrowicza.

Tango je komedija koja je svoje prvo izdanje imala 1964.godine. Glavna tema djela je sukob generacija i zbog toga je možemo nazvati obiteljska komedija. Obitelj prikazana u ovom djelu ustvari predstavlja društvo u cjelini. Uspjeh Tanga jamčio je njegov univerzalizam, djelo je uvijek aktualno i uklopi u svako društvo: poljsko, hrvatsko ili englesko, jer svugdje možemo naći realne ekvivalente likova iz komedije. Osim univerzalizma, Tango također ima puno apsurda i groteske. Ova komedija je jako poznata i popularna u Poljskoj i često se izvodi u kazalištima. 

Zbirka pripovijetki Bakakaj, koju napisao Witold Gombrowicz je deset fascinantnih priča, koje su malo čudne ali skrivaju u sebi duboko značenje. Naslov zbirke je prema ulici u Buenos Airesu, gdje je živio Gombrowicz kada je bio na boravku u Argentini za vrijeme rata u Poljskoj. Sastav knjige uključuje 10 nezavisnih pripovijedaka: Plesač odvjetnika Kraykovskog, Dnevnik Stefaca Czarnieckog, Zločin kod grofice Kotlubaj, Djevičanstvo, Avanture, Događaji na briku Banbury, Na kuhinjskim stubama, Štakor i Banket. Karakterističan za Gombrowicza je osjećaj apsurda, koji čini njihove knjige zanimljivim susretom sa izloženim slabostima ljudskog karaktera.