Žar u pepelu samo je jedan od distopijskih romana za mlade koji su posljednjih godina pokorili sve liste najčitanijih knjiga. Iako je suvremena književnost za mlade (young adult), kako joj i ime govori, prije svega namijenjena mladima, manje je poznato da su glavni konzumenti ovog žanra zapravo odrasli.

Baš kao u većini romana ovog žanra i ovdje je glavni fokus na ženskom liku. Glavnu protagonisticu imena Laia upoznajemo u trenutku kada su joj baka i djed ubijeni, a brat odveden u zloglasni zatvor. Laia pripada narodu Učenjaka, jednom od potlačenih naroda u carstvu Serra kojim vladaju Bojovnici. Vjerujući da još ima nade za spas svoga brata, Laia će se spustiti u katakombe kako bi potražila pomoć Pokreta otpora od kojih dobiva zadatak da se kao doušnik uvuče u Crnu klisuru, mjesto koje je vojno središte carstva.

Glavni protagonist Elias nalazi se na suprotnom kraju društvene ljestvice, on je pripadnik elitne vojske Karabulja koja terorizira ostale narode.  Iako ima priliku postati car, on prezire nasilje i brutalnost kojem svakodnevno svjedoči. Elias zna da moć ima dvije strane, a isto tako svjestan je da neuspješno dezerterstvo znači sigurnu smrt i to od ruke vlastitih prijatelja. 

U Crnoj klisuri će Elias i Laia s vremenom spoznati da se bore za iste ciljeve, te će im se putovi prema slobodi stalno ukrštati.