Knjiga Znanost začina dr. Stuarta Farrimonda zabavan je i informativan vodič za uporabu začina u kuhanju, namijenjen ljudima koji žele sami stvoriti okuse poznatih svjetskih kuhinja. Većina kuhinja, od europskih do azijskih, afričkih i američkih, koristi se sličnim začinima, poput papra, češnjaka, klinčića, anisa, papričica, kumina, đumbira i raznih drugih, ali različite kombinacije tih istih začina tvore okuse specifične za određena područja ili zemlje. Upravo to autor je predočio na jako pregledan i vizualno privlačan način, uz mnoštvo ilustracija koje uključuju i karte raznih područja svijeta.

Autor objašnjava esencije začina i njihovih aromatskih spojeva, predočava informacije o njihovu povijesno-geografskom podrijetlu, ali i o kemijskom sastavu, koje uključuje podjelu na fenole, terpene, aldehide i pirazine te na taj način pojašnjava njihovu međusobnu reakciju. U tu svrhu sastavio je vlastiti periodički sustav začina i tablicu začinskih aromatskih spojeva, što omogućava čitateljima lakše kreiranje individualnih začinskih mješavina. Uključeni su također i razni kulinarski savjeti o tome kako se najprikladnije koristiti začinima tijekom kuhanja te recepti.

Knjiga je objavljena u izdanju Školske knjige u prijevodu Vjekoslava Čule. Dr. Stuart Farrimond britanski je liječnik, edukator, televizijski i radijski voditelj, a također i autor uspješne prethodnice Znanost kuhanja.

 

Priredio: Marko Klaić, 30. rujna 2024.

naslovnica
Priredio/la: