Prateći ritam školske godine Dioptrija je zakoračila u 4. sezonu okupljanja mladih knjigoljubaca. Nakon dugog toplog ljeta članovi ovog kluba čitatelja za mlade okupili su se u četvrtak 4. listopada 2012. godine u Čitaonici tiska čim je Knjižnica zatvorila svoja vrata, dakle točno u 19:30 smiley.  Bilo je to malo i neprobrano društvo individua, ali zato vrlo ugodno i blagoglagoljivo. Prisutni su se kao pravi "ovisnici" wink brzinski predstavili jedni drugima javno i na glas priznavši svoju ljubav prema knjigama i književnosti. Netko je čak spomenuo poeziju surprise!
I tako, prebirući po sjećanju za knjigama koje su čitali tijekom ljeta, došao je i trenutak odabira zanimljive knjige koja će na sljedećem sastanku potaknuti raspravu. Voditeljica kluba pripremila je nekoliko prijedloga, međutim nijedan nije bio dovoljno privlačan pa je odlučeno konačan izbor knjige odgoditi i iskoristiti Facebook grupu kluba za finalni dogovor.
Odabran je:

Naslovnica knjigeŽivot šesnaestogodišnjeg Jacoba teče posve mirno i u njemu se ne događa ništa neobično - ništa što bi zaokupilo čitateljevu pozornost, sve do strašne, iznenadne djedove smrti. Pokušavajući odgonetnuti prilično sumnjive okolnosti pod kojima se ona zbila, u ruke mu dospije tajnovito pismo koje ga odvodi na daleki velški otok gdje otkriva ruševine doma gospođice Peregrine za čudnovatu djecu. Tu se pred njim otkriva cijeli jedan maštoviti svijet prepun magije i čudnovatih bića u kojemu je upravo on glavni junak i spasiteljcool. Vizualizaciji priče svakako doprinose i pomalo sablasne fotografije  yes kojima je roman protkan...

Ransom Riggs svoj je debitantski roman ispripovijedao u prvom licu uvlačeći čitatelja vrlo uvjerljivo u radnju.
Tko želi dojmove o ovom čudnovatom svijetu s nekim podijeliti neka dođe
u srijedu, 7. studenog 2012. u 19:30 sati na sastanak Dioptrije!

Klub čitatelja: