kategorija: 
Organizator: 
ZaPis Zadar
Lokacija: 
MMD ili dvorište
datum/vrijeme: 
Utorak, Travanj 12, 2022 - 18:00 to 19:30

Pjesničko poslijepodne u dvorištu Gradske knjižnice! ZaPis ima čast ugostiti Maria Brajičića. On je ribar i pjesnik, rođen 10. veljače 1976. u Splitu, djetinjstvo i mladost proveo u Gornjoj Podstrani. Živi i djeluje u Splitu. Predstavljamo njegovu zbirku "Ja i moja sjena".

Iz Predgovora (N. Vugdelija): 

More se nudi i otkriva kao blagoslov i kao prokletstvo, kao utočište i kao egzil, u kojem se vlastiti nemir preljeva u mir i obratno, more se pojavljuje kao posrednik odnosa pjesnika sa vlastitom sjenom pretvarajući je u ljepotu, u poeziju. Misli nadolaze, pretaču se u stihove, od lučice u Poljudu, preko vala Šolte i Brača, pitomog Dubrovnika, dalje do Rogoznice, Kornata i divljih mora Jabuke.

Uronjen u mediteran, pjesnik nam razotkriva sebe, svoju nutrinu, misli i maštarije, vodi nas u malo primorsko mjesto u kojem je odrastao, u doba sunca i smija koje polako nestaje, u doba ribara i težaka, otkriva nam malomištanske junake i batude, pitajući se tko sam ja kontemplira o smrti i životu, o ljepoti, o ljubavi, o egzinstenciji, o smislu, slobodi i istini, o laži, o svemu onome što odvlači od života i, kako sam pjesnik kaže, o svemu onome ča nima mire.

Pjesnik nas vodi kroz nevere i bonace, niz juga i tramuntane, piše o maški i tovaru, o misečini, o lanterni i  pučini, plovi gajetom s pomjon, sa bokun rišpeta i sanja svijet već odavno izgubljen.