kategorija: 
Organizator: 
Društvo arhitekata Zadra
Lokacija: 
MMD
datum/vrijeme: 
Ponedjeljak, Ožujak 13, 2023 - 11:00 to 13:00

Ove godine, u suradnji sa Gradom Zadrom, Gradskom knjižnicom Zadar i Centrom za mlade, Društvo arhitekata Zadara (ZDA) organizira 06. po redu Gradionicu s temom uređenje javnog ''dnevnog boravka'' Centra za mlade, pod pokroviteljstvom Grada Zadra i Hrvatske komore arhitekata.

Centar za mlade je središte društvenog zbivanja i povezivanja, smješten na prostoru bivše vojarne u Ulici Stjepana Radića. Do nedavno je ovaj prostor, od gotovo 4 500 m2, bio zapušten i prazan, zbog čega se pristupilo projektu rekonstrukcije koji je još uvijek u tijeku. Lijevo od glavnog ulaza u ovaj prostor smještena je Gradska knjižnica, dok je ostatak površine rezerviran za Centar za mlade. Novouređeni prostori će biti prilagođeni mladima, nezavisnim udruženjima građana, te se uređenjem dobivaju multiunkcionalni prostori kao što su igraonice, vježbaonice, razne dvorane, caffe barovi, te uredski i administrativni prostori. U sklopu uređenja interijera Centra za mlade predviđeno je uređenje i okoliša, tj formiranje adekvatnog vanjskog prostora za odmor, druženje i zabavu. Između Centra za mlade i nekadašnje zgrade menze, koja je trenutno u funkciji skate-parka, otvara se izdvojeni vanjski prostor, prostor inrterakcije, druženja i povezivanja.

Perivoj Centra za mlade, tzv. Džungla, koji je predmet i lokacija ovogodišnje Gradionice, zamišljen je kao slobodna forma kružnih oblika koje nude različite mogućnosti uporabe prostora. Projektom je planirano uređenje spomenutog obuhvata u smislu formiranja ''javnog dnevnog boravka'' s ciljem ostvarivanja veze korisnik – priroda, priroda – druženje.

I ove godine učesnici radionice su učenici srednje Tehničke škole Zadar koje će mentorirati profesorice Lucija Melada i Jadranka Vdović , te mlade arhitektice Leona Kordiš i Nadina Mujić. Timovi će se sastojati od minimalno 4 učenika.

Otvaranje radionice i uvodno predavanje, 13. ožujka, održat će arhitekti sa Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu, dr. sc. Kristina Careva i dr. sc. Rene Lisac, u prostorijama multimedijalne dvorane Gradske knjižnice u Zadru, gdje će predstaviti svoj projekt ''Akupunktura grada'' – projekt kojim se kroz niz malih i preciznih intervencija u gradskim četvrtima poboljšava kvaliteta urbanog života, povećava socijalna kohezjia lokalne zajednice i jača identitet četvrti.

Zadatak s kojim se ove godine učesnici suočavaju se sastoji iz formiranja elemenata urbanog namještaja, odnosno urbane garniture koristeći dostupne građevinske materijale, od kojih je primarni beton. Uporabom materijala poput pvc i drvenih elemenata, jutenih vreća, najlona, kartona, i drugih materijala potiče se kreativno razmišljanje sudionika. U sklopu radionice učenici će izrađivati skice i nacrte za elemente sjedenja, kao i makete od gipsa na osnovu kojih će se u finalnoj fazi oblikovati urbani mobilijar.

Izložba radova Gradionice održat će se in situ, u subotu 01. travnja, u Ulici Stjepana Radića na prostorima Centra za mlade.