Oris + (posebno izdanje iz 2018. g.) : Tri zadarske adaptacije

Oris, ugledni hrvatski dvomjesečni časopis za arhitekturu i kulturu življenja, od 2017. g. izdaje i posebna izdanja (dodatke redovnim brojevima časopisa) pod nazivom Oris +, čiji tematski brojevi predstavljaju vrijedne hrvatske arhitektonske projekte. Časopis Oris usmjeren je i prema inozemnoj stručnoj javnosti te je u potpunosti dvojezičan: usporedo s hrvatskim tekstom teče i engleski prijevod. Takvo je i jedno od dva posebna izdanja iz 2018. g., od kojih je dodatak broju 114 od posebnog značenja za Zadar.

Dubravka Kisić & Antonija Mlikota: Zadar - poslijeratna urbanističko-arhitektonska obnova 1944.-1958.

Zadar i njegova povijesna jezgra doživjeli su barbarskim savezničkim bombardiranjem 1944. g. sudbinu Dresdena. Obilježen stigmom fašističkog grada, više od desetljeća životario je pod ruševinama te je sve do zalaganja M. Krleže bio zaobilažen po pitanju državnog financiranja obnove i zaštite kulturnih spomenika. Probijajući povijesnu šutnju koju prati ova do sada neistražena tema, Državni arhiv u Zadru je 2017. g.

Idealni grad = The Ideal City

Poznati akademik, arhitekt i urbanist Andrija Mutnjaković napisao je izuzetno opsežnu, te bogato ilustriranu monografiju u izdanju nakladnika specijaliziranog za likovne umjetnosti – Art studia Azinović.  Monografija od gotovo tristotinjak stranica, usporedno pisana na hrvatskom i engleskom jeziku, donosi autorovo višegodišnje istraživanje hrvatskih umjetnika u promišljanju ideje grada.

Stranice